Thursday, May 22, 2008

apa yang bakal mereka cipta...


dalam kalangan pelajar sekolah rendah bolehlah dikatakan pelajar negeri terengganu darul iman adalah antara yang terbaik setakat ini...pasti?
mungkin...?
jika dirujuk dari pencapaian mereka yang berjaya merangkul 'Johan' seluruh negara 7 tahun berturut-turut dalam UPSR adalah cukup beribawa untuk membenarkan kenyataan bahawa pelajar terengganu(sekolah rendah) adalah terunggul...bukan begitu?

baru baru ini jo ada program kembara sains, juga dipangil projek Kecemerlangan Pensiangan Salinatan, yang jo dengar juga adalah salah satu program yang di bawah maktab jo,IPKT.
dari hulu daerah dungun, hanya 8 buah sekolah yang terpilih sahaja yang layak menghantar pelajar mereka menyertai projek khas ini. unit jo, KPLSPM SNBIBM bertugas sebagai fasilitator...
fuh, penat tapi seronok...! pengalaman bergaul dengan 'bakal pelajar' memang best! lebih2 lagi dalam kumpulan jo (as in da picture) ada dua budak laki yang nakal, jadi sebagai seorang yang tidak pernah menjadi abang, jo jadi agak susah untuk berasa marah dan menyelesai masalah mereka tiap kali mereka 'menjadi kanak2' ..huhhh
tp di sebalik ruang gembira yang kami semua capai bersama, jo acap kali berfikir tentang apa yang bakal mereka tanggung untuk hari2 yang menunggu mereka..
jo terfikir sekali macam mana mereka nak sambung ke sekolah menengah dengan keadaan keluarga mereka yang tdk seberapa....?
background yang mostly terdiri daripada ibu sebagai suri rumah dan bapa buruh atau bekerja sendiri....?

adakalanya bersyukur tapi ada juga rasa terkilan....baru ni sorg budak tu ye anto msg, tnya kabo tp sbb x knal name yg ye tlis,trus delete..bile pikir blk la...budak tu...alahhhh silap plk padam msg die..huu

2 comments:

irsyad22 said...

hidup mu jo hidup...
teruskan ber blog...

Hazimin Harun said...

selamat pagi che gu !

hoho..
sesekali dgr cerita warga pendidik sronok jgk..
jo,mu kam terer berkarya dan bernuansa bahasa, berkatarsis..hehe
teruskan2x