Sunday, October 12, 2008

I NOW KNOW

the bustling days had gone and took me ended them with a big fuhhhhhh

ada lagi kerja yang akan datang, and yang sudah di assign pun, tapi rasenya sudah boleh mula berasa lega
there will be coming tests; Basic Math, English (oral) and maybe more
kkp untuk english belum siap, dan bergerak pun, tapi jo masih rasa lega jugak
perhaps Allah mahu menunjukkan sesuatu, wish would be luck

malam tadi bila sampai ke ipkt, letih masih separuh separuh
tapi teringat pula waktu melambai adik-adik (pelajar) SK Bandar Dua Paloh Hinai bila bertolak tadi
seperti biasa dan seperti juga waktu ke Kuala Jengal semester lepas; perjalanan pergi mengambil masa yang lebih lama, dan kadangnya terasa terlalu lama pun, tapi bila pulang terasa hairan, macam mana boleh jadi cepat sampai ke maktab?

mungkin sebab tu lah, jo dan mungkin ramai antara kami juga teringat lagi lambaian mereka petang semalam
tengah tengah jo susun balik baju bersih ke dalam locker, terasa kesian lagi sama seperti waktu bas kami bergerak, meninggalkan sekolah; meninggalkan pelajar tu bercegat dalam pagar sekolah bersama beberapa guru

sampai pagi tadi dan sekarang pun masih ingat 7 orang pelajar, kecik-kecik dan nama mereka masih boleh jo sebut satu persatu, semua yang dalam group jo
group yang jo komplot bersama pun ingat jugak 6 orang lagi
tak tahulah kalau esok sudah lupa




mengajar mereka benda yang simple, dan sekejap saja tempohnya, tapi tak tahu macam mana boleh timbul rasa kesian meninggalkan budak budak tu
they were all poor, but didnt knew what poverty means, as they never stop their smiles from making their ways to our minds
fun to teach though stressing a bit, satisfying in the end...
they loved to play sehingga kami harap ada lagi masa untuk diberi oleh lecturer so we would play everything and every game we have

mereka minoritinya Islam, one out of 14 has "bin" dalam nama
shows how small the jemaah on solat Jumaat,
lecturer said, nasib baik ada "kita"

they didnt know how to read that tensed us a lot
because even kita dah ajar mereka masih cepat bosan
tidak fokus dan bersungguh
hari jumaat pagi je yang datang, bila petang mentang-mentang biasanya cuti, terus tak datang-datang
sabtu tinggal sekerat dua saja, tinggal lah yang suka dan agak pandai dalam kelas
but, we make sure they know, we are excited to teach
we gave them snacks, sweets and everything we had for good trial and correct answers
lucky they liked
fun,everyone?
sheepishly answered "uhum.." heads nodding

severely, you read what you remembered, and sometimes, you just follow what your friends whispering, and when i ask you to read by your own
lucky your friends stay by side
when i warned them to be careful and wacth out for their clues
kamu gelabah dan mula tidak boleh sebut apa-apa
and it shows kamu tidak boleh membaca sebenarnya
wish you know, bukan mudah nak tackle aku eh?
senyum lah..i m not helping

but i had lost consequently- the smile was as if telling and asking help
okay jo ajar satu satu, duduk tepi dia, slowly
by vocie and by speed jo ajar setiap huruf dan perkataan dan ayat yang ada dalam handout berisi 4 gambar berlainan tu
sebab harapnya ada improvement, sikit jadi ar..
okay pegang kertas baik baik and listen
i didnt win in the end , but neither lost
budak tu improve tapi maybe dia dah jadi low spiritted sebab kawan dia tengok jo ajar dia dengan intensif
i dont like this situation, because i hate feeling guilty!
it goes the same to group Wan, budak yang lemah tu tak datang kelas petang jumaat dan sampai sudah
but i tell that child, you are doing a great job setiap kali dia manage mengikut apa yang jo ajar, and dia suka
but, i was rejected when i asked to join in rebut kerusi

they came to the closing ceremony at noon, but they were shy
jo pun malas jugak nak layan, ada yang asyik panggil jo, tapi malas la, sebab jo duk pikir nak balik saja hari tu..
teringat pulak si Alias, tak tahu Islam ke bukan walau nama macam begitu, dia asyik panggil jo, tapi jo tak berhenti sebab masa tu nak pergi bilik air
adoi, tak kan nak suruh pergi jumpa dia dengan tuala and shower gel kat tangan!

but, from that, i can be proud of myself sebab berjaya diingati oleh murid yang walau skeejap saja jumpa,tapi panggil "cikgu, cikgu!"



jo harap kamu semua belajar rajin-rajin, kerana a b c mungkin tak mampu membunuh rusa atau kancil untuk hidangan, but those alphabets each of them is a killer of minds, of course, because they would
angguk, senyum tapi harap faham la..

12 Okt 2008
2.00 pm

No comments: