Wednesday, December 17, 2008

first time 'jeaner' ..(",)

mulanya terfikir juga apa yang best pakai jeans? atau lebih dikenali pakaian denim.
dan tak tahulah apa yang menarik bila pakai jeans especially seluar jeans
sekarang jo ada 2 seluar jeans dan 3 jean-like jacket





dulu masa sekolah, jeans amat dilarang, tapi sekolah mana-mana pun sama peraturannya tentang pemakaiannya

dulu, ada kawan tanya jo, dari segi Islam, sebab apa pakai jeans ni kurang elok?
nak jawab apa ye? mulanya jo jawab jeans nampak kurang sopan, dan ada juga kawan lain kata 'cutting' jeans ni selalunya mencolok mata
ditanya, macam mana yang tidak sopan, dan yang mana yang mencolok?
"tak tahu, tak pernah pakai" itulah jawapan akhirnya

di maktab pun ramai pakai jeans, orang kata pakai curi-curi saja, kalau ada warden kena la taktik banyak supaya terlepas
warden tak pernah cakap sebab apa haram jeans di hostel, dan bila banyak seluar jeans kena rampas baru ni, warden hanya relate dengan taklukan akta 174 saja
ish, sikit-sikit akta tu!
kawan-kawan jo pun ada yang pakai jeans bila nak naik bas balik kampung atau pergi kem
sejuk katanya, hairannya lecturer pengiring pun macam okay saja kawan-kawan pakai jeans bila on the way ke program luar maktab, tapi bila rasmi tetap executive suit


dulu masa raya sekali(tak ingat bila, tapi sekolah rendah) mak ada belikan jo seluar jeans,
tapi sebab jo ni jarang pakai, seluar jeans tu jadi ketat dan bagi derma kat orang miskin
kalau tak silap sekali dua saja jo pernah pakai seluar tu, jadi tak tahulah feel yang macam mana memakai jeans ni

jo bukan teringin pun pakai jeans
baru-baru ini ada khabar dari kawan, katanya kawan-kawan lain yang dulu sudah banyak berubah sikap dan rohaniah,
fizikal pun, dulu pakai jeans sekarang sudah hijrah
tak ingat pulak nak tanya dia, kenapa tak okey ke pakai jeans

ramai juga lepasan sekolah sekarang yang jo jumpa pakai jeans selamba saja
laki ke perempuan, tak tahulah kalau untuk 'kemerdekaan'
hihi

i might be offended by this statement, by either friends or family members
tak tahulah, sebenarnya , jo terfikir bila posting nanti, even masih belajar pun
i have to have jeans anyhow?
takkan nak pergi masuk hutan, lets say program BIG nanti, nak pakai slack?
ya, ada track, dan maktab punya track pun ada, tapi ada masanya untuk kerja yang lasak, kalau pakai track dan slack seluar tu akan rosak,
i've seen even experienced enough



jo tak akan pakai jeans kerap, jo rase, jo beli yang murah saja, colour pun biasa saja (tapi kain best jugak la hihi) supaya jo biasa pakai jeans yang selesa dan boleh untuk jo sesuaikan pada masa yang bersesuaian, especially bila jo mengajar anak orang esok..
lagi 'style' pakai jenis lain sebenarnya..

5 comments:

irsyad said...

jeans baru bergaye beb..

mademoiselleain said...

post ni bwt qureq teringat kate2 seorang teman skoloh kte kat UTP..

"Ambe masuk UTP ni baru kenal jeans..."

areistida89 said...

isyad: ye r aku koho smart wase leni
kik3

qureq: ye ke, jo knal lama doh, tp baru rase haha

ekramhakim~ said...

ni nok tny ckgu jo ni bakpe skoloh haramkan jeans??eheh..

ada org kate,pada pandangan masyarakt kite,jeans ni untuk orang2 yg rock2 kot..im not sure about that..n ada org penoh kate,pakai jeans leh jatuh thiqah..(mngkin bg die mcm leh buat org dok hormat kte kot..nok2 ckgu2,ustad2..)

bagi aku,ok jer kot.but im prefer to wear black jeans..gaya,mutu,keunggulan..ehehehehe

areistida89 said...

xtau r psl thiqoh, tp keram, mgkin cutting yg kadang2 ketat2 tu y mnjadikannya lain mcm

ada sms dr kwn kata, ia seolah kita ikut bdaya orang barat kerana jeans ni kan dcipta oleh pelombong arang di barat
xtau r

tp niat jo pakai kn nak smart jus nk bese diri bila pakai waktu dperlukan esok2