Sunday, January 22, 2012

tiket free (hanya untuk fresh graduate)

dalam minggu kebelakangan ini budak-budak dekat maktab semua jadi sibuk bercakap pasal tempat posting.......nak posting dekat rumah pun ada.........nak posting dekat tempat orang negeri orang pun ada......

junior-junior jo pun dah ada yang start ambil 'feel' nak posting....... kemudian siap saja-saja gurau letak status dekat facebook yang bunyinya "saya disahkan posting Pulau Jeju" padahal baru semester 2 ke 3 je. kelas kan anda semua?........ tak pe dik, kiranya persediaan mental la tu kan? hihihihi

yang paling best siap berdebar-debar kecoh sebab tengok statistik penempatan, siap banyak sangat pergi Sarawak dan Sabah........... siap doa-doa lagi dijauhkan posting jauh.

lagi best bila ada dah planning awal-awal nak kahwin cepat-cepat jugak, sebab tak mau kena posting jauh....nak jaga laki katanya.....kalau gitu, kena cepat cari calon la dik, boleh? hihihihi

tapi ada jugak yang bila pusing pasal kelayakan elaun tambahan sampai pendapatan bertambah berlipat kali ganda melebihi gaji biasa, ada jugak yang melongo berfikir balik....siap bertukar pulak matlamat nak posting dekat negeri sendiri okay *very da mata duitan!

jo pulak? jo pergi sajalah mana-mana. tak kisah.... bukan bercakap besar, tapi kalau duduk mana-mana, dan kita berusaha buat sebaik-baiknya, lambat atau cepat kita akan rasa senang juga....betul kan?

lagipun kalau esok-esok jo tak dapat posting tempat yang best-best, ataupun bila dah posting kemudian tiba-tiba rasa menyesal di pertengahan jalan.....pandai-pandailah jo cari kabel....jo ni kabel besar jugak kan? *hihihi.....jaga-jaga

tapi kalau misalnya nanti orang tanya jo nak pergi jauh ke tak, jo rasa jo nak try la jejak kaki sekali ke negeri Sabah.....macam best saja...

dulu masa PLKN jumpa ramai kawan dari Timur Malaysia.......... mereka semua baik. kalau diikutkan cerita pun macam banyak tempat yang menarik....so kalau umur baru 20-an, apa salahnya pergi melancong sampai habis pokai duit dalam poket kan?

esok nanti bila ada duit banyak pun, belum tentu ada masa pulak nak sampai ke sana kan?

sebab sibuk nak berjalan saja, nanti tiba-tiba ada orang tuduh jo ni sanggup redah tempat orang jauh-jauh tapi tak ikhlas pun mengajar....huhu.....memang pun kan?...... ada aku kesah? wahahaha

ingat senang ke jadi cikgu ni? hehehehe

jadi, apa-apa sajalah yang terbaik untuk jo, jo istikharah saja. Insyallah.


tengok gambar ni:


tengah membayangkan, tu yang duduk depan sekali tu jo lah tu (tetiba pakai tudung).....

sambil bergayut dekat jambatan tu, sambil laung dekat anak murid dekat belakang "hati-hati semua....... kalau jatuh kena makan dek buaya!"

akibatnya, budak kecik tu semua terus jadi laju sebab nak seberang sungai cepat-cepat setiap hari....

oh imaginasi!


jo: rela bermula menjadi bodoh daripada pandai nanti asyik disuruh-suruh, bosan!

2 comments:

cA (Sy@) said...

stuju!...kt mne2 pn bljr...kite redah jew..hihi...insya allah...kalu ade ikhlas...TUHAN pasti melindungi...YA allah beri kami Kekuatan...amin...thanks jo...catatan jo...membuak minda dn hti yg tgh gundah gulana...hui

aresitida89 said...

haha...jom semporna jom!